Ik bezit een keramisch voorwerp, maar hoe weet ik of het van porselein is?

Keramiek is een verzamelnaam waaronder alles valt wat uit klei gemaakt is. Er bestaan veel soorten klei. De klei wordt met de hand of m.b.v. een pottenbakkersschijf gevormd, dan gedroogd en daarna gebakken. Onder keramiek vallen aardewerk, steengoed en porselein.
  • Aardewerk is gemaakt van klei dat is gebakken op lage temperatuur (800-1100C). Aardewerk is ondoorzichtig en heeft een doffe klank als u er tegen tikt. Een scherf aardewerk laat een poreuze grofkorrelige structuur zien en een duidelijke lijn tussen glazuur en kleilichaam. De kleur van het kleilichaam -dat geglazuurd wordt om het waterdicht te maken- varieert van wit tot beige, bruin, rood of grijs. Terracotta is ongeglazuurd aardewerk van roodbakkende klei. Faience is een type aardewerk dat met een ondoorzichtige witte laag geglazuurd is om het op porselein te laten lijken.
  • Steengoed oftewel grs wordt gemaakt door steengruis toe te voegen aan de klei en deze te bakken op hoge temperatuur (1200-1300C). Het is ondoorzichtig, zeer duurzaam en van zichzelf waterdicht.
  • Porselein is een bijzondere vorm van keramiek. Het wordt op ongeveer dezelfde wijze gebakken, geglazuurd en gedecoreerd als aardewerk en steengoed, maar heeft een andere samenstelling. Het bestaat uit zo wit mogelijke klei (kaolien genaamd), kwarts en veldspaat, dat bij hoge temperaturen (1250-1350C) gebakken wordt. Porselein is wit van kleur, doorschijnend als je het tegen het licht houdt en niet poreus. Doordat het ook dun is, is het erg breekbaar. Ter vergelijking met aardewerk is porselein veel lichter, fijner en gladder en lijkt meer op glas. U kan het ook herkennen aan een heldere klank als u er tegen tikt. Porselein is bovendien reuk- en smaakloos en verkleurt nauwelijks, ook niet als het bijvoorbeeld enkele eeuwen in een scheepswrak op de bodem van de zee heeft gelegen.